»

Blog Walking Lists

Follower n Mollower

29 September 2010

Tradisional Healing Remediesss

Today I’m gonna share about our traditional methods of healing using herbs and remedies… senang cakap… kekal sihat dan cerdas dgn petua nenek moyang laah…untuk tatapan umum (U)n untuk peringatan sendiri lah...Kadang tulis dalam buku pun hilang ntah kemana...baik letak kat cini kan...




Tebu Hitam

Bestnya air tebu utk berbuka kan…time puasa ari tu..
Gunanya tebu selain wat minum…

1. Rawat masalah jantung
2. Redakan batuk, kurangkan suhu badan n tambah selera makan

Kaedahnya cenggininya…
- Tok no 1, 3 genggam akar dikeringkan n direbus utk diminum
- No 2, tebu dibakar n diperah bg dptkan airnya n minum,yum yum…



Batang Wali

Gunanya…
1. Rawat diabetes n hypertension
2. Urine problem
3. Masalah air mani tak lancer

Caranya cenang caje…

Segenggam btg pokok dihiris n rebus dgn 3 gelas air hgga air tggl separuh. Then campur gula ckit n minum 2x sehari… boleh bayangkan betapa pahitnya pokok ni… bau kat tgn pun dh tau pahhhhittt… tp yg pahit tu la obat kan….



Cengkih

Herba yang seterusnya adalah Cik Cengkih…kalau letak dalam pulut panggang fuhhh marvelous g2…
Kegunaan…
1. Atasi mulut berbau
2. Redakan kembung perut
3. Mengurangkan sengal2 tulang
4. Menangani sel darah putih
5. Campak

Cara2….
- Bg mslh no 1 campur cengkih n kulit kayu manis n rebus n minum
- No 2/ 3 minum air rebusan cengkih
- Utk tanbah sel darah putih, juz rendam bunga yg kering n minum or makan
- Bg campak, rendam bunga bersama gula batu n minum.






Kangkung

Lagi satu tumbuhan atau sayur hijo fav aku gak adalah KaNgKunG…rmai yg tak tau khasiat kangkung ni…

Kegunaan…
1. Bagi lawas proses buang air besar
2. Penawar racun / tersalah makan ubat (ni plak selalu terjadi kat MIL aku)
3. Rawat busung, insomnia, lemah badan n for ladies keputihan
4. Redakan bengkak, terseliuh, bisul (ni masa kecik selalu naik kat bontot lak2…uhuhu sakit woo)
5. Lancarkan haid, rawat hidung berdarah n kutil
6. Sakit kepala, gigi, kelemumur n lembutkan rambut

Cara2…
- Makan mentah buat ulam or jus.
- Rebus akar dgn 2 gelas air hgga air tggl segelas n minum utk pelawasan.
- For insomnia or nyakit susah mau tidor, amal makan daunnya
- For headache, tumbuk daun campur sikit garam n air. Tapis n campur cikit madu n minum
- For bisul or kene gigitan ular tumbuk kangkung segar n tampal kat tempat yg sakit…





Misai Kucing


Mendahului senarai adalah Misai Kucing or Orthosiphon Aristatus … saintifik segala la plak…
Kegunaan…
1. Merawat penyakit buah pinggang dan memperbaiki saluran kencing
2. Merawat penyakit batu karang, kencing manis dan gout.
3. Merawat penyakit lemah jantung dan darah tinggi.

Cara-caranya…

- Ambil 5-6 helai daun n then gunting halus2, then put into a cup of hot water n tutup dgn piring.
- Sblm minum, tapis la dolu nanti tersedak plak tambah lg satu penyakit…hehe selamat mencuba…



3 comments:

  1. susah juga nak cari benda2 tadi kecuali kang kung. Have u tried all the remedies before?

    ReplyDelete
  2. Yup, esp kangkung ai dah blender tok adik ai yang pening2 lepas tersalah makan ubat...n it works

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails